Regeltjes en wetgeving omtrent zelfzorg

Al langere tijd schrijf je artikelen voor een bedrijf. Je verdiept je in een diversiteit aan ziektes en in het geval van het werk voor HEMPiSHOP, in CBD olie. Het is interessant, leerzaam en verruimt je geest. Beter kan het niet zijn, werken en er optimaal energie uithalen.

En ja hoor, dan wordt er besloten dat alle gezondheidsclaims met betrekking tot CBD olie, van het net dienen te verdwijnen. In ieder geval wanneer er een commerciële gedachte achter zit. Heerlijke hoge boetes worden er uitgedeelt, wanneer de ondernemers er geen gehoor aan geven. Done deal, het schrijven over CBD olie stopt…

En nu?

Bovenstaande alinea’s hebben uiteraard betrekking op mijn eigen werk en baal ik? Ja behoorlijk! Maar nog niet half zo erg als de ondernemers die hier de dupe van zijn. Ondernemers die een prachtig product verkopen wat vele gezondheidsvoordelen kent. Een middel wat in bijvoorbeeld Engeland een erkend geneesmiddel is. Een stof uit een plant, die het gebruik van schadelijke medicatie kan beperken of zelfs in sommige gevallen niet nodig laat zijn.

Toen de homeopathie aan de beurt was

Homeopathie

Het brengt me terug naar toen de homeopathie onder de loep genomen werd. Er mochten op verpakkingen geen gezondheidsclaims meer staan. Dus nu staat er in de drogist een mooi gekleurd rijtje met VSM producten, waar enkel een stofnaam op staat. Waar je dat middel voor kunt gebruiken, daar mag je naar raden.

Leuk, een raadspelletje wanneer je kindje dikke oorpijn heeft en je geen zin hebt in reguliere medicatie. Dus pak je je telefoon en gaat googlen. Dan kom je erachter dat je, wanneer je een betrouwbaar antwoord wilt, contact op moet nemen met VSM. Ook zij hebben een website, waar je eigenlijk geen informatie meer kunt vinden. En beste VSM, begrijp me niet verkeerd: Ik weet heel goed dat dit niet is hoe jullie het willen. Super netjes opgelost met die contactmogelijkheden, maar niet wanneer je voor een rekje producten staat met een huilend kindje.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen

Als ik daarentegen mijn potje met zink-tabletten pak, staan er op het etiketje wel gezondheidsclaims. Idem om het potje B12, dus het zal op al die potjes wel zo zijn. Een voedingssupplement mag die dus wel doorgeven aan de consument. En dan pak ik mijn doosje van de CBD olie erbij en mag je 3x raden wat erop staat: VOEDINGSSUPPLEMENT!

Maar nee…

CBD olie is geen voedingssupplement volgens de wetgeving, het valt namelijk onder de Opiumwet. Het middel voorziet je van extra cannabinoide, een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat je endocannabinoïde systeem optimaal kan werken. Wanneer dat systeem namelijk niet goed functioneert, kun je flink ziek worden. Het systeem kan ook juist doordat je ziek bent, minder goed gaan functioneren. In beide gevallen heb je dan medicatie nodig, in wat voor vorm dan ook (zwaar of licht).

Big Pharma

BigPharma

Wanneer mensen het oplossen met CBD olie, loopt Big Pharma een boel geld mis. Voor mij komt het hele gebeuren een beetje over als Big Brother, maar dan ‘Big Pharma is wathing you’.

 

Zelfzorg = eigen keus!

Het is netjes gezegd minstens teleurstellend wat er gebeurt. Dit hele ontmoedigingsbeleid omtrent zelfzorgmiddelen in Nederland, dát zouden ze eens een keer goed onder de loep moeten nemen. Laat mensen zelf een keuze maken wat betreft de middelen die zij tot zich willen nemen om hun lichaam te ondersteunen of gezond te houden.

Cannabis     Homeopathie       Cannabis

Of dit nu gaat om bijvoorbeeld cannabidiol, andere lichaamseigen stoffen uit een potje of kruiden. Geef alleen de mensen ook de kans om betrouwbare informatie te lezen over wat een product kan betekenen, of juist tegenwerken in hun situatie.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s